22.9.2015

Kinkku-juustopalmikko

Tässäpä suolainen leivonnainen, jota on tullut tehtyä viime aikoina useasti. En tiedä harrastellaanko Suomessa oikeastaan tämäntyylisiä leivonnaisia, mutta Virossa nämä ovat kova juttu. Kauppojen ja leipomoiden valikoimista löytyy siellä erilaisilla täytevaihtoehdoilla ja muodoilla leivottuja kringeleitä, stritzeleitä ja palmikkuja. Tämä kyseinen tapaus siis viroksi singi-juustupalmik. Suosittelen nappaamaan tällaisen mukaan vaikkapa Tallinnassa käydessänne. Paluumatkalla laivassa alkaa aina hiukoa ja kaduttaa, ettei tullut buffaa varattua. Palmikko pelastaa paluumatkan! 

Taikina: 

2,5 maitoa 
25g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa 
Vehnäjauhoja tunteen mukaan ( noin 8dl)
50g voita

Aloita murentamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää seokseen sokeri ja suola. Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa irtoamaan kulhon reunoista. Lisää taikinaan huoneenlämpöinen pehmennyt voi pieninä nokareina ja vaivaa taikinaan sisään , kunnes taikina on kiiltävää. Jätä nousemaan vähintään tunniksi, mieluummin kahdeksi. Nousemaan jäävän taikinan pitää olla niin hyvin vaivattua, että se tuntuu kimmoisalta ja irtoaa nätisti kulhon reunoilta. Jos tuntuu että taikina on liian rasvainen, lisää vielä vähän jauhoja.

Täyte:

Majoneesia (ehkä noin desi)
250-300g kinkkua suikaleina (älä hyvä ihminen käytä valmiita kinkkusuikaleita vaan pilko kinkku itse, kiitos)
250-300g juustoa raastettuna (sama saarna kuin kinkun kanssa)

Palmikon päälle:
1 kananmuna
Voita sulatettuna
Oreganoa

Nostatuksen jälkeen kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin 0,5cm paksuksi levyksi. Levitä levylle majoneesi tasaiseksi kerrokseksi. Lisää majoneesin päälle tasaisesti suikaloitu kinkku ja juustoraaste. 

Rullaa taikinalevy rullaksi, kuin olisit tekemässä korvapuusteja. Sulje rullan päät pyöreiksi, ettei täyte pääse pursuamaan ulos päistä. Siirrä tässä vaiheessa rulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Myöhemmin siirto tulee olemaan käytännössä mahdotonta. 


Painele rullaa lyttyyn, jotta kinkut ja juustot tarttuisivat mahdollisimman hyvin majoneesiin. Leikkaa rulla kolmeen osaan pituussuunnassa, mutta jätä rullan toinen pää kiinni eli siis:


Nyt letitä nämä kolme suikaletta palmikoksi koko matkalta. Suosittelen työskentelemään hitaasti ja keskittyneesti. Suosittelen myös letitysvaiheessa kääntämään jokaisen letitettävän suiron niin, että taikina jää mahdollisimman hyvin piiloon ja täyte tulee mahdollisimman hyvin esiin. Tällöin valmis palmikko näyttää paremmalta. Siisti palmikon päät kauniiksi ja pyöreiksi. Palmikon pitäisi näyttää jokseenkin tältä:



Voitele palmikko munalla ja laita kypsymään 200 asteiseen uuniin noin 20-25 minuutiksi. Kun otat palmikon uunista, voitele se vielä voisulalla. Tämä tuntuu ihan kamalan rasvaiselta ja ällöttävältä, mutta palmikosta tulee tuhat kertaa mehevämpi ja pehmeämpi, kiitos tämän voikäsittelyn. 



Ripottele palmikon päälle oreganoa ja leikkaa vinottaisia siivuja tarjolle. Nauti hyvällä omallatunnolla. 

Variaatioita palmikkoon:

Taikinaan ei oikeastaan variaatioita ole, mutta täytteisiin tietysti sitäkin enemmän. Jos haluat korvata esimerkiksi majoneesin jollakin, niin kokeile ketsuppia! Voisin kuvitella että myös majoneesin ja esim tuorejuuston sekoitus voisi toimia. Kinkun ja juuston sijaan voit täyttää palmikon kanalla, tonnikalalla, katkaravuilla, paprikalla, oliiveilla, fetajuustolla, sipulilla tms. Lista on loputon. 

Myös muotoja varioimalla saa kivaa vaihtelua. Tee vaikka koko hässäkästä seppele. Tai ota taikinan rullattuasi veitsi käteen ja taio taikinasta suolaisia korvapuusteja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti