26.9.2013

Maapähkinävoi

Olen noudattanut sokeritonta ruokavaliota nyt kolmisen viikkoa ja maapähkinävoi eli amerikkalaisittain peanut butter on ollut yksi suuri syy, miksi olen ylipäätään pystynyt tähän. En oikeastaan tiedä, mistä alunperin keksin lähteä tätä kokeilemaan, mutta luojan kiitos se ajatus jotenkin löysi tiensä pääkoppaani. Googlettelin aikani erilaisia reseptejä ja tajusin ettei tähän oikeastaan mitään reseptiä tarvitakaan. Ainesosia on tasan yksi ja työvaiheita kolme. Niin helppoa se on.

Mihin sitten olen tätä herkkua käyttänyt? Noh, ihan mihin vaan; leivän päälle, puuron joukkoon, tuorepuuron osana, porkkanan kanssa sellaisenaan, banaanien tai omenoiden kanssa sellaisenaan, muffinssien kuorrutteeksi tms. Eli IHAN MIHIN VAAN! Voisin kuvitella että sopii myös hyvin esimerkiksi aasialaistyyppisiin wokkeihin antamaan makua.

Pähkinävoita voi oikeastaan tehdä ihan mistä vaan pähkinöistä, mutta tähän mennessä olen kokeillut vasta maapähkinöitä (ne on halvimpia hahah), jotka ovat tietysti se aito ja alkuperäinen vaihtoehto.

Maapähkinävoita säilytän ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa ja uskoisin, että se säilyy siellä hyvänä muutaman viikon. Itselläni ei vielä ole säilynyt yksikään erä paljon viikkoa kauempaa..possu mikä possu.

Ilman tehosekoitinta maapähkinävoin tekeminen voi olla vähän hankalaa, mutta löysin kyllä netistä yhden bloggaajan, joka oli sauvasekottimella surraillut pähkinät voiksi, joten kai se niinkin onnistuu. Täytyy vain muistaa antaa sauvasekottimen levätä välillä, jotta vältetään ylikuumentumisen vaara. Itse asiassa suosittelisin myös tehosekottimen lepuutusta aina välillä. Omani ainakin alkaa jossain vaiheessa pitämään hiukan omituisia ääniä. Toisaalta on myös hyvä antaa pähkinöiden olla hetki, jolloin ne lukemani mukaan vapauttavat paremmin luonnollisia öljyjään. Sauvasekottimella surrattavat pähkinät kannattaa varmasti myös ensin hakata hiukan pienemmäksi esimerkiksi kaulimella muovipussissa.

Yhteen erään maapähkinävoita tarvitset ainoastaan 200 grammaa maapähkinöitä. Ei siis MITÄÄN muuta. Pähkinät voivat olla kuorellisia tai kuorettomia. Itse en ole kaupasta löytänyt edes kuorettomia ja tuskin ostaisin vaikka löytäisinkin. Se tuntuisi jotenkin aivan liian teolliselta. Tee näin:

1. Levitä pähkinät kuorineen päivineen uunipellille, voit käyttää leivinpaperia, jos haluat.

2. Aseta pähkinät 175 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi, kunnes ne ovat tummuneet nätin ruskeiksi. Tässä vaiheessa kun avaat uunin luukun, pöllähtää uunista i-h-a-n-a tuoksu!

3. Anna pähkinöiden jäähtyä.

4. Kuori pähkinät. Kuori lähtee paahtamisen jälkeen todella helposti irti. Oikeastaan pähkinöitä tarvitsee vain puristaa hiukan toisesta päästä tai hieroa käsien välissä, niin kuori jo irtoaa. Tässä touhussa ei haittaa             vaikka kuorta tulisi hiukan mukaan.

5. Kippaa pähkinät tehosekoittimeen ja ala surraamaan. Ensin pähkinät muuttuvat muruseokseksi, sitten ne     pysyvät muruseoksena, sitten ne pysyvät edelleen muruseoksena ja pyörivät vaan koneessa. Epäusko alkaa hiipimään tajuntaasi. Ajattelet, että jos mä vähän lisään tota mun hyvää rypsiöljyä tänne, niin tää helpottuu. ÄLÄ! Se ei ole tarpeen! Kun olet kärsivällinen, niin pähkinät alkavat kyllä vapauttaa öljyjään ja muuttua   pikkuhiljaa voiksi. Jos ja kun tehosekotin yrittää työntää pähkinämassaa ylös reunoilta, tiputtele massaa pikkuhiljaa takaisin keskelle terän saataville.

6. Kaavi pähkinävoi purkkiin ja laita jääkaappiin. Nauti.

Tässä vielä muutama kuva työvaiheista:

Paahdetut pähkinät jäähtymässä

Epäuskon vaiheita. Muruseos, josta kärsivällisyyden myötä tulee kyllä voita.

Hahahah mun mielestä tämä resepti ei olis mitään ilman tätä videota.

Valmis peanut butter purkitettuna

23.9.2013

Tumma ruisleipä hapanjuurella



Olen ostanut joskus Virossa seikkaillessani aivan loistavan leipäkirjan, joka toimii nykyään lähes leipäraamattunani. Kirjan alkuperäinen nimi on kaikessa yksinkertaisuudessaan How to make bread ja kirjoittaja on Emmanuel Hadjiandreou. Viron kielellä kirjan nimi on Kuidas küpsetada leiba. Kirjasta löytyy kymmeniä reseptejä erilaisiin leipiin ja myös ihaniin ranskalaistyyppisiin leivonnaisiin kuten croissantteihin, pan du chocolateen ja pan du raisiniin.


Tällä kertaa tein ruisleivän kirjan ohjeen mukaan.

Tähän ohjeeseen ei käytetä hiivaa, vaan nostattajana toimii hapanjuuri. Näin ollen tämä ei ole nopea resepti, vaan vaatii suunnilleen viikon valmisteluajan, jos sinulla ei ole valmista hapanjuurta tehtynä. Leivontaprosessia nopeuttaakseen voi toki käyttää vaikkapa hieman juurta ja hieman hiivaa.

Aloitetaan vaikka siitä, miten hapanjuuren saa aikaan ja mitä hapanjuuri oikeastaan tarkoittaa. Jos sinulla on jo hapanjuuri olemassa, eli olet jo vanha tekijä, voit hypätä suoraan seuraavien kappaleiden yli :)

Hapanjuurta kutsutaan luonnon hiivaksi, sillä sen nostattava vaikutus johtuu juuren käymisprosessista. Hapanjuuri on sekoitus vettä ja jauhoja, jonka on annettu seistä, niin kauan että käyminen alkaa. Olen kuullut jostain, että hapanjuureen tehty leipä säilyy kauemmin kuin hiivaan tehty ja että hapanjuureen tehdystä leivästä saadut hiilihydraatit imeytyvät elimistössä hitaammin, jolloin verensokeritaso pysyy tasaisempana.

Hapanjuuren voi tehdä joko vaaleisiin jauhoihin (vehnäjauhot) tai ruisjauhoihin. Alla oleva kuva on ruisjauhoihin tehdystä juurestani. Kun olet kerran tehnyt hapanjuuren, säilyy se sinulla periaatteessa vaikka lopun elämääsi. Tämä vaatii kuitenkin sen, että juurta pidetään hengissä eli "syötetään" tasaisin väliajoin. Aloita näin:

Päivä 1

Sekoita läpinäkyvässä purkissa 1 tl valitsemiasi jauhoja (tuoreita, ei kaapissa kauan seisonutta tavaraa) ja 2 tl vettä. Laita kansi purkin päälle ja jätä seisomaan seuraavaan päivään asti huoneenlämpöön.

Päivä 2, 3, 4 ja 5

Lisää purkkiin 1 tl jauhoja ja 2 tl vettä ja sekoita. Tässä vaiheessa seoksen pintaan pitäisi ilmestyä päivä päivältä enemmän kuplimista. Jos juuri ei tunnu lähtevän käyntiin, voit lisätä seokseen hiukan sokeria tai hunajaa. Päivän 5 jälkeen voit alkaa säilyttämään purkkia jääkaapissa.

Kun olet tehnyt juuren valmiiksi, voit käyttää sitä sekoittamalla kulhossa yhden ruokalusikallisen purkin sisällöstä 150 grammaan jauhoja ja 150 millilitraan lämmintä vettä. Jätä muhimaan ja kohoamaan seuraavaan päivään asti. Tämä seos on nyt se juuri, jota käytät leivonnassa.


Kuten jo aiemmin mainitsin, vaatii purkissa oleva juuri pientä syöttämistä silloin tällöin. Kun olet ottanut purkista taikinaa varten ruokalusikallisen verran, lisää purkkiin noin 1 tl jauhoja. Alussa kannattaa tarkkailla purkkia muutaman päivän välein ja tarvittaessa sekoitella sisältöä. Myöhemmin voit tarkistaa purkin sisällön noin kerran viikossa. Purkin sisältö saattaa nukahtaa, jolloin seoksen pintaan kertyy samean väristä nestettä. Tämä ei ole hyvästä, joten neste tulee kaataa pois ja ruokkia seosta uudelleen lisäämällä siihen taas 1 tl jauhoja ja tarvittaessa 1 tl vettä. Elävä juuri näyttää jokseenkin tuolta kun kuva vasemmalla.



Nyt sitten itse leivän tekoon. Tästä ohjeesta tulee yksi melko suurenkokoinen leipä. Oman kokemukseni mukaan leipä säilyy huoneenlämmössä säilytettynä ainakin viikon. Itse en ikinä säilytä leipää jääkaapissa, joten en tiedä miten se siellä käyttäytyy :)

Tarvitset:

100 g ruisjauhoihin tehtyä hapantaikinajuurta
150 grammaa täysjyväruisjauhoja
200 ml kylmää vettä
200 g täysjyväruisjauhoja
1 tl suolaa
150 ml lämmintä vettä

1. Sekoita kulhossa 150 grammaa ruisjauhoja, juuritaikina sekä 200 ml vettä. peitä kulho joko liinalla tai pienemmällä kulholla ja kohota seuraavaan päivään asti. Tämä on vetelä seos.

2. Seuraavana päivänä sekoita 200 grammaa ruisjauhoja ja 1 tl suolaa. Tämä on kuivaseos.


3. Ripottele kuivaseos vetelän seoksen päälle, mutta älä sekoita.

4. Kaada varovaisesti kuivaseoksen päälle 150 ml lämmintä vettä

5. Sekoita koko seos kulhossa nopeasti

6. Nostele koko seos pitkulaiseen leipävuokaan ja tasoita taikinan pinta veteen kastetulla lusikalla

7. Ripottele leivän päälle jauhoja ja jätä noin kahdeksi tunniksi kohoamaan. Huom! Leipä ei kohoa paljon, joten älä odota samanlaista kohoamista kuin hiivan kanssa.

   
Valmis leipä ennen ja jälkeen paiston


8. Lämmitä uuni 240 asteeseen. Kun       taikina on kohonnut, aseta leipä uuniin 
ja alenna lämpötilaa 200 asteeseen.

9. Kypsennä leipää noin 40 minuuttia tai kunnes sen on kauniin ruskean värinen. Heittele kaksi kertaa kypsentämisen aikana uunin pohjalla hiukan vettä. Tämä siksi, että uuniin muodostuu höyryä ja leivän kuoresta tulee rapeampi. Anna leivän jäähtyä ritilällä.

Nauti naminamileipää!


18.9.2013

Mulgipuder eli perunaohrasuurimopekonisörsseli

Oho, tulipas siitä pitkä yhdyssana :)

Tämä resepti jakaa varmaan mielipiteet jo tuon alla olevan kuvan takia, hahah. Mulgipuder on Virolainen perinneherkku, jota olen maistanut ensimmäisen kerran joskus Tallinnan ulkoilmamuseossa ja rakastunut palavasti. Perunamuusin, ohraryynien ja pekonin yhdistelmä on jotenkin niin lohduttava ja ihanan täyttävä. Kyse on ehdottomasti syksyn ja talven ruoasta ainakin omasta mielestäni, sillä keväällä ja kesällä haluaa raikkaita ja kevyitä ruokia. Pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje, joka on alunperin virolaisesta Eesti Köök- kirjasta, mutta olen hieman taas tuunannut reseptiä omaan makuuni sopivammaksi:


Mulgipuder (noin 6 annosta)


1 kg perunaa (noin 8 keskikokoista perunaa)

pari kourallista rikottuja ohrasuurimoita
1 litra vettä
suolaa

1 paketti pekonia

2 pientä sipulia
2 ruokalusikallista koskenlaskija- juustoa (savuporo ainakin toimii hyvin!!)
1 rkl voita



Kuori ja halkaise perunat ja laita ne kiehumaan. Kun vesi alkaa kiehua, lisää perunoiden päälle ohrasuurimot. Älä sekoita, siihen ei ole tarvetta. Keitä perunat ja suurimot pehmeiksi, lähes muusiksi eli ainakin puolisen tuntia.

Paista pannulla pilkottu sipuli ja pieniksi paloiksi leikattu pekoni. Itse tykkään leikata pekonin keittiösaksilla, koska veitsellä se on turhan hankalaa ja hidasta. Kun perunat ja ohrat ovat pehmeitä, ala muussaamaan niitä pehmeäksi mössöksi puulusikalla tai kauhalla. Tässä ei kannata mielestäni käyttää perunasurvojaa (tai mikä sen nimi nyt onkaan) koska tarkoitus ei oikeastaan ole saada perunamuusia. Lopeta muussaus, kun olet saavuttanut haluamasi koostumuksen (makuasioita). Lisää joukkoon ruokalusikallinen voita sekä pekonit, sipulit ja pieni pala koskenlaskijaa. Tarvittaessa voit lisätä myös suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja nauti.


Me henkilökohtaisesti nautimme tämän herkun aina pienen smetananokareen sekä suolakurkun, punajuuren tai muun samantyyppisen lisukkeen kanssa :)


14.9.2013

Luotto-lasagne

No niin, tästä se lähtee. Ensimmäinen resepti blogiin. Mietin pitkään, mikä resepti ansaitsee olla blogini ensimmäinen ja päädyin lopuksi tähän luotto-lasagneen, joka parantaa kaikki ongelmat. Tätä tavaraa jaksaa syödä vaikka kolme päivää putkeen ja reseptin ihanuus piilee siinä, ettei tähän lasagneen tarvitse tehtailla sitä ärsyttävää maitokastiketta, joka kuitenkin palaa aina pohjaan! Ohjeen idea on alunperin otettu niistä ilmaiseksi saatavista resepteistä, joita kotiin tulee postissa. Tiedättekö? Siis ne joita joku tuntematon taho haluaa, että alat keräilemään ilmeisesti pieneen kansioon, koska reseptisivut ovat rei'itettyjä. Noh, en tietenkään ole lähtenyt mukaan tähän humpuukiin, mutta ilmaiset reseptit pääsevät toki aina testiin!

Luotto-Lasagneen tarvitset:
(Tästä tulee aika iso vuoallinen, noin 25x35cm)

Ruokaöljyä (rypsi- tai oliiviöljyä)

2 purkkia tomaattimurskaa
Tuoretta basilikaa (kuivattukin ajaa asian)
1 rkl kuivattua oreganoa
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
600g jauhelihaa 
suolaa
mustapippuria
2 kananmunaa
300g ricotta- juustoa
kourallinen pinaattia
1 dl maitoa
lasagnelevyjä
225g mozzarellaa

Aloita lasagne silppuamalla basilika, sipuli sekä valkosipulit. Ota sipuleista puolet ja kuullota niitä öljyssä muutama minuutti. Lisää sipulien joukkoon tomaattimurskat, oregano sekä puolet basilikasta. Anna tomaattikastikkeen kiehua hiljalleen noin 20-30 minuuttia. Siirrä valmis tomaattikastike sivuun.

Kuumenna öljyä pannulla ja lisää loput sipulit sekä jauheliha. Ruskista jauhelihat ja murusta lihaa paistamisen aikana. Itse en tykkää murustaa jauhelihaa kovin pieneksi, sillä tykkään tunnetusti kokkareista ja klimpeistä ruoissa :D Mausta jauheliha-sipuliseos suolalla ja pippurilla ja siirrä sivuun.

Säädä tässä vaiheessa uuni 170 asteeseen ja voitele uunivuoka valmiiksi. Sekoita sitten kananmunat (hieman vatkattuna), ricotta-juusto, loput basilikat sekä pilkotut pinaatinlehdet ja maito kulhossa. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Nyt alkaa kokoamisvaihe; aloita levittämällä vuoan pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta. Aseta päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä levyjen päälle noin puolet jauhelihaseoksesta ja lopusta tomaattiseoksesta. Aseta toinen kerros lasagnelevyjä vuokaan ja sen kippaa sen päälle puolet ricotta- kananmunaseoksesta. Lisää loput tomaattikastikkeesta, jauhelihasta, lasagnelevyistä ja ricottaseoksesta. Kypsennä lasagnea näin uunissa noin 40-45 min ja lisää sen jälkeen lasagnen päälle viipaloitu mozzarella ja paista vielä noin 10-15 minuuttia. Mozzarellan pitäisi muuttaa väriään hieman kultaiseksi. Anna vetäytyä hetki ja nauti!