18.9.2013

Mulgipuder eli perunaohrasuurimopekonisörsseli

Oho, tulipas siitä pitkä yhdyssana :)

Tämä resepti jakaa varmaan mielipiteet jo tuon alla olevan kuvan takia, hahah. Mulgipuder on Virolainen perinneherkku, jota olen maistanut ensimmäisen kerran joskus Tallinnan ulkoilmamuseossa ja rakastunut palavasti. Perunamuusin, ohraryynien ja pekonin yhdistelmä on jotenkin niin lohduttava ja ihanan täyttävä. Kyse on ehdottomasti syksyn ja talven ruoasta ainakin omasta mielestäni, sillä keväällä ja kesällä haluaa raikkaita ja kevyitä ruokia. Pidemmittä puheitta, tässä tulee ohje, joka on alunperin virolaisesta Eesti Köök- kirjasta, mutta olen hieman taas tuunannut reseptiä omaan makuuni sopivammaksi:


Mulgipuder (noin 6 annosta)


1 kg perunaa (noin 8 keskikokoista perunaa)

pari kourallista rikottuja ohrasuurimoita
1 litra vettä
suolaa

1 paketti pekonia

2 pientä sipulia
2 ruokalusikallista koskenlaskija- juustoa (savuporo ainakin toimii hyvin!!)
1 rkl voita



Kuori ja halkaise perunat ja laita ne kiehumaan. Kun vesi alkaa kiehua, lisää perunoiden päälle ohrasuurimot. Älä sekoita, siihen ei ole tarvetta. Keitä perunat ja suurimot pehmeiksi, lähes muusiksi eli ainakin puolisen tuntia.

Paista pannulla pilkottu sipuli ja pieniksi paloiksi leikattu pekoni. Itse tykkään leikata pekonin keittiösaksilla, koska veitsellä se on turhan hankalaa ja hidasta. Kun perunat ja ohrat ovat pehmeitä, ala muussaamaan niitä pehmeäksi mössöksi puulusikalla tai kauhalla. Tässä ei kannata mielestäni käyttää perunasurvojaa (tai mikä sen nimi nyt onkaan) koska tarkoitus ei oikeastaan ole saada perunamuusia. Lopeta muussaus, kun olet saavuttanut haluamasi koostumuksen (makuasioita). Lisää joukkoon ruokalusikallinen voita sekä pekonit, sipulit ja pieni pala koskenlaskijaa. Tarvittaessa voit lisätä myös suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja nauti.


Me henkilökohtaisesti nautimme tämän herkun aina pienen smetananokareen sekä suolakurkun, punajuuren tai muun samantyyppisen lisukkeen kanssa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti