20.10.2013

Maustetut auringonkukansiemenet - terveellisempi leffaherkku

Oli perjantai, viikonloppu taas tulossa. Viikonloppuihin kuuluu oleellisena osana leffojen tuijottaminen. Ongelmaksi muodostui leffanaposteltavat. Kaikki mitä tulee mieleen, kun miettii leffanaposteltavia on todella epäterveelllisiä vaihtoehtoja. Joo tietysti voi syödä hedelmiä tai jotain porkkananpalasia, mutta kun se ei aja samaa asiaa. Eksyin Olga Temosen blogiin ja löysin sieltä nämä makeansuolaiset auringonkukansiemenet (alkuperäinen ohje täällä: http://blogit.iltasanomat.fi/liv/2013/04/18/makeansuolaiset-auringonkukan-siemenet/).

Valmiit kokkareet

Eihän nämä nyt tietenkään ihan aja samaa asiaa kui vaikkapa sipsit tai voipopparit, mutta läheltä kuitenkin liippaa! Siemenet paahdetaan ja maustetaan soijalla ja hunajalla. Tähän tapaan:

2 desiä auringonkukansiemeniä
pari ruokalusikallista soijaa
pari ruokalusikallista hunajaa

Paahda auringonkukansiemet kuivalla pannulla kunnes ne saavat vähän väriä. Tässä saa leikkiä ammattikokkia ja heilutella pannua, niin että siemenet kääntyilevät. Tiedättekö sen hienon heittelyn mitä ne aina tekee? Luulen että se on show- elementti, sillä ihan yhtä hyvinhän siemenet saisi lastalla sekaisin :)

Kun siemenet ovat saaneet vähän väriä, lisää pannulle soija +  hunaja ja sekoita. Kun kaikki on sekaisin, kaada siemenet leikkuulaudalle tai leivinpaperille jäähtymään. Nauti!

Parasta tässä on se, että koko homma valmistuu ihan minuuteissa ja näissä ei ole oikeastaan mitään suoranaisesti epäterveellistä. Siemenet sopivat varmasti tosi hyvin myös esimerkiksi salaattiin tai sosekeiton päälle korvaamaan krutonkeja :)



19.10.2013

Parsakaaligratiini


Minulla oli jokin aika sitten ihan mahtava lauantai kun sain viettää sen yksinäni kotona. Päätin tehdä jotain herkkua, josta poikaystäväni ei pidä, mutta jota itse rakastan. Päädyin lopulta gratiiniin, joka piti ensin tehdä kukkakaalista, mutta koska lähi- Lidlistä ei enää kukkista löytynyt, ostin parsakaalin. Olin nimittäin koko viikon haaveillut gratiinista ja en ollut valmis luopumaan ajatuksesta pienen vastoinkäymisen kohdattuani! Gratiinista tulikin TOSI hyvää ja söin sitä noin puoli vuoallista kerrallaan (hups). Ostin Lidlistä vielä härän ulkofileepihvin, mättäsin annoksen lautaselle ja istuin sohvalle syömään. IHANAA!

Parsakaaligratiini
Tässä tulee ohje, joka on hyvin yksinkertainen:

1 parsakaali (en punninnut omaani, sellainen keskikokoinen se oli)
2 rkl voita + voita vuoan voiteluun
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 lasillista maitoa tai purkki ruokakermaa
Suolaa
Valkopippuria
2 dl juustoraastetta

Revi parsakaali nupuiksi ja keitä suolalla maistetussa vedessä noin 7-8 minuuttia. Keittoaika riippuu paljon nuppujen koosta. Tarkoitus on, että nuput ovat vielä "al dente" keittämisen jälkeen.

Voitele uunivuoka ja kaada parsakaalit sinne. Valmista gratiinin kastike sulattamalla voi kattilassa. Kun voi on sulanut, lisää jauhot joukkoon ja sekoita. Älä kuitenkaan ruskista jauhoja. Lisää joukkoon maito tai kerma ja sekoita koko ajan. Itse käytän vispilää ja lisään maidon tai kerman pienissä osissa, jotta kastikkeeseen ei tule paakkuja. Anna kastikkeen kiehahtaa, jolloin se myös suurustuu. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla.

Kaada maitokastike parsakaalin päälle ja lisää pintaan juustoraaste. Paista uunissa 225 asteen lämmössä puolisen tuntia eli kunnes pintaan on tullut hieman väriä. Nauti!

16.10.2013

Sienipiiras suppilovahveroista

Tämän vuoden sienisaalis on ollut aivan mitätön. Alkusyksystä hiukan tatteja ja sen jälkeen suolasieniksi lähinnä kangasrouskuja. Suolasienistä olen kerran tehnyt herkkua Sieni-munasalaattia, mutta loput pitää varmaan säästää joulukuulle. Ei joulun aika ole mitään ilman hyvää itsetehtyä sienisalaattia.

Nyt viimeisen kuukauden aikana suppilovahverot ovat olleet metsästyksen kohteena. Ensimmäinen suppisretki antoi osviittaa, että sieniä saattaisi olla runsaasti, mutta nyt se totuus on jo iskenyt. Surkea suppisvuosi! Pakkasessa on vain yksi pieni rasia sieniä, pariin otteeseen on tehty kastike ja piirasta. Kyllä täytyy vielä muutamana viikonloppuna käydä metsässä nuuskimassa, josko asian voisi vielä korjata.

Joka tapauksessa tässä todella hyvän sienipiirakan ohje. Ohjeesta tulee pellillinen, joka meidän kahden hengen taloudessa katosi ainakin viimeksi ihan muutamassa päivässä. Piirakka on aika tuhtia eli mielestäni salaatin kanssa mainio eväs töihin :)

Tarvitset:

Noin kaksi litraa suppilovahveroita (käsittelemättömiä) tai muita sieniä
kaksi pientä sipulia
1 kynsi valkosipulia
1 paketti pekonia
suolaa ja pippuria
nokare voita

200 grammaa voita
4 dl jauhoja (mielestäni hyvä sekoitus kun on noin 60 % vehnä- ja 40 % ruisjauhoja)
Perunamuusia eiliseltä (pärjäät hyvin ilmankin, laita silloin vähintään desi enemmän jauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa
1 dl vettä (jos et käytä perunamuusia, saatat joutua laittamaan enemmän)

2 kananmunaa
1 purkki ruokakermaa
juustoraastetta
mausteita: suolaa, pippuria, basilikaa, ruohosipulisilppua tms.

Aloita pohjan tekemisellä. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot (myös leivinjauhe) keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää perunamuusi, vesi ja ripaus suolaa. Vaivaa tasaiseksi taikinapalleroksi, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään siksi aikaa kun teet täytteen.

Pilko sipuli ja valkosipuli ja saksi pekonit pieniksi. Paista sienet pannulla ilman öljyä, jotta sienistä haihtuu ylimääräinen kosteus. Lisää pannulle nokare voita (ei pakollista), pekonit, sipulit ja valkosipulit. Paista niin, että pekonit kypsyvät ja sipulit pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita kulhossa kaksi kananmunaa, ruokakerma ja mausteet. Vatkaa kevyesti munien rakenne rikki.

Ota taikina jääkaapista ja kaulitse tai painele pellin kokoiseksi leivinpaperin päälle. Taikinan reunoja täytyy hiukan taittaa ylöspäin niin, että täyte ei tule valumaan piiraasta ulos. Levitä pohjan päälle sieni-pekoniseos ja kaada sitten päälle kananmuna-kermaseos. Ripottele päälle vielä haluamasi määrä juustoraastetta. Tähän käy muuten mikä vaan juusto! Yksi hyvä vaihtoehto on edam ja parmesaani -sekoitus :) Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Nauti!


P.S. Mitä eroa on sanoilla piiras ja piirakka?!? En ole koskaan tajunnut tätä..

4.10.2013

Pulled pork eli ylikypsää possua

Lauantai-illan kunniaksi päätin viime viikonloppuna tehdä jotain tavallista herkumpaa ja vaivalloisempaa. Olin miettinyt pitkään, että haluaisin testata ylikypsän possun tekemistä. Kun poikaystävä viimeksi lähti Viroon, pyysin että hän tuo mukanaan possun lapaa tai niskaa. Virosta siis lähinnä siksi, että liha on siellä huomattavasti halvempaa ja virolaisessa lihakaupassa nyt on vaan huomattavasti mukavampi asioida kuin suomalaisessa ketjumarketissa. Tarina valitettavasti päättyi niin, että poikaystävä unohti lihatilauksen ja heräsi asiaan vasta sunnuntaina, jolloin lihakauppa oli tietysti kiinni. Näin ollen sain virolaisesta marketista tuotua possun ulkofilettä ja paistia. Nekin toki paljon edullisemmin kuin Suomesta olisi saanut.

Päätin sitten tehdä pulled porkia ulkofileestä. Tiedän, että siinä ei ehkä ole tarpeeksi rasvaa, jos ajatellaan sellaista perinteistä ylikypsää possun lihaa. Ulkofilee oli kuitenkin tähän tarkoitukseen ihan ok..ensi kerralla ehkä kuitenkin testaan rasvaisempaa lihaa :) Koska edelleen vältellään teollista sokeria, tuli ohjeen bbq- kastikkeeseen makeutus ananaksesta ja hunajasta. Possu oli hyvää jo valmistuspäivänä, mutta oikein herkkua se oli seuraavana päivänä kylmänä suoraan jääkaapista :D

Pulled porkia, uunikasviksia, valkosipulidippi ja rucolaa
 
Tarvitset tätä varten:

Possun ulkofilettä noin 1,2 kg

Kuivaan mausteseokseen:
suolaa
pippuria
paprikamaustetta (tai muuta vastaavaa, oman maun mukaan)
olutta

Marinadia varten:

1 purkki kokonaisia tomaatteja
hiukan ananasta ja mehua ananaspurkista
2 sipulia
2 kynttä valkosipulia
ruokaöljyä
1 chili
soijaa
hiukan hunajaa
omenaviinietikkaa

Poista possun lihasta ylimääräiset kalvot ja jänteet. Hiero sen jälkeen kuivamausteet possun pintaan ja laita possu uunipataan. Kaada possun päälle vettä, niin että pala peittyy suunnilleen puoliksi. Itse käytin tähän tosiaan puolet vettä ja puolet olutta. En tiedä, mistä tällainen aivopieru, mutta hyvältä maistui! Laita possu muhimaan 100 asteiseen uuniin noin kuudeksi tunniksi.

Valmista marinadi pilkkomalla ensin sipulit ja valkosipulit pieneksi. Kuullota sipuleita öljyssä muutama minuutti. Lisää pieneksi pilkottu chili (suosittelen ilman siemeniä) sekä purkkitomaatit liemineen. Hauduta näitä vajaa puolisen tuntia. Lisää keitokseen ananakset ja mehu, soija, hunaja ja omenaviinietikka sekä oman maun mukaan tarvittaessa suolaa ja pippuria. Maistele tarkasti, niin saat juuri omaan makuun sopivan bbq- kastikkeen :) Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekottimella ja lisää vielä halutessasi hiukan possun keitinlientä.
 
Kun olet ottanut possun uunista ulos, revi se haarukkaa apuna käyttäen suikaleiksi / suiroiksi. Levitä liha uunivuokaan ja kaada päälle barbeque- marinadi. Paista vielä noin 25 minuuttia 200 asteessa. Nauti!