Lauantai-illan kunniaksi päätin viime viikonloppuna tehdä jotain tavallista herkumpaa ja vaivalloisempaa. Olin miettinyt pitkään, että haluaisin testata ylikypsän possun tekemistä. Kun poikaystävä viimeksi lähti Viroon, pyysin että hän tuo mukanaan possun lapaa tai niskaa. Virosta siis lähinnä siksi, että liha on siellä huomattavasti halvempaa ja virolaisessa lihakaupassa nyt on vaan huomattavasti mukavampi asioida kuin suomalaisessa ketjumarketissa. Tarina valitettavasti päättyi niin, että poikaystävä unohti lihatilauksen ja heräsi asiaan vasta sunnuntaina, jolloin lihakauppa oli tietysti kiinni. Näin ollen sain virolaisesta marketista tuotua possun ulkofilettä ja paistia. Nekin toki paljon edullisemmin kuin Suomesta olisi saanut.
Päätin sitten tehdä pulled porkia ulkofileestä. Tiedän, että siinä ei ehkä ole tarpeeksi rasvaa, jos ajatellaan sellaista perinteistä ylikypsää possun lihaa. Ulkofilee oli kuitenkin tähän tarkoitukseen ihan ok..ensi kerralla ehkä kuitenkin testaan rasvaisempaa lihaa :) Koska edelleen vältellään teollista sokeria, tuli ohjeen bbq- kastikkeeseen makeutus ananaksesta ja hunajasta. Possu oli hyvää jo valmistuspäivänä, mutta oikein herkkua se oli seuraavana päivänä kylmänä suoraan jääkaapista :D
Pulled porkia, uunikasviksia, valkosipulidippi ja rucolaa |
Tarvitset tätä varten:
Possun ulkofilettä noin 1,2 kg
Kuivaan mausteseokseen:
suolaa
pippuria
paprikamaustetta (tai muuta vastaavaa, oman maun mukaan)
olutta
Marinadia varten:
1 purkki kokonaisia tomaatteja
hiukan ananasta ja mehua ananaspurkista
2 sipulia
2 kynttä valkosipulia
ruokaöljyä
1 chili
soijaa
hiukan hunajaa
omenaviinietikkaa
Poista possun lihasta ylimääräiset kalvot ja jänteet. Hiero sen jälkeen kuivamausteet possun pintaan ja laita possu uunipataan. Kaada possun päälle vettä, niin että pala peittyy suunnilleen puoliksi. Itse käytin tähän tosiaan puolet vettä ja puolet olutta. En tiedä, mistä tällainen aivopieru, mutta hyvältä maistui! Laita possu muhimaan 100 asteiseen uuniin noin kuudeksi tunniksi.
Valmista marinadi pilkkomalla ensin sipulit ja valkosipulit pieneksi. Kuullota sipuleita öljyssä muutama minuutti. Lisää pieneksi pilkottu chili (suosittelen ilman siemeniä) sekä purkkitomaatit liemineen. Hauduta näitä vajaa puolisen tuntia. Lisää keitokseen ananakset ja mehu, soija, hunaja ja omenaviinietikka sekä oman maun mukaan tarvittaessa suolaa ja pippuria. Maistele tarkasti, niin saat juuri omaan makuun sopivan bbq- kastikkeen :) Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekottimella ja lisää vielä halutessasi hiukan possun keitinlientä.
Kun olet ottanut possun uunista ulos, revi se haarukkaa apuna käyttäen suikaleiksi / suiroiksi. Levitä liha uunivuokaan ja kaada päälle barbeque- marinadi. Paista vielä noin 25 minuuttia 200 asteessa. Nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti