16.10.2013

Sienipiiras suppilovahveroista

Tämän vuoden sienisaalis on ollut aivan mitätön. Alkusyksystä hiukan tatteja ja sen jälkeen suolasieniksi lähinnä kangasrouskuja. Suolasienistä olen kerran tehnyt herkkua Sieni-munasalaattia, mutta loput pitää varmaan säästää joulukuulle. Ei joulun aika ole mitään ilman hyvää itsetehtyä sienisalaattia.

Nyt viimeisen kuukauden aikana suppilovahverot ovat olleet metsästyksen kohteena. Ensimmäinen suppisretki antoi osviittaa, että sieniä saattaisi olla runsaasti, mutta nyt se totuus on jo iskenyt. Surkea suppisvuosi! Pakkasessa on vain yksi pieni rasia sieniä, pariin otteeseen on tehty kastike ja piirasta. Kyllä täytyy vielä muutamana viikonloppuna käydä metsässä nuuskimassa, josko asian voisi vielä korjata.

Joka tapauksessa tässä todella hyvän sienipiirakan ohje. Ohjeesta tulee pellillinen, joka meidän kahden hengen taloudessa katosi ainakin viimeksi ihan muutamassa päivässä. Piirakka on aika tuhtia eli mielestäni salaatin kanssa mainio eväs töihin :)

Tarvitset:

Noin kaksi litraa suppilovahveroita (käsittelemättömiä) tai muita sieniä
kaksi pientä sipulia
1 kynsi valkosipulia
1 paketti pekonia
suolaa ja pippuria
nokare voita

200 grammaa voita
4 dl jauhoja (mielestäni hyvä sekoitus kun on noin 60 % vehnä- ja 40 % ruisjauhoja)
Perunamuusia eiliseltä (pärjäät hyvin ilmankin, laita silloin vähintään desi enemmän jauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa
1 dl vettä (jos et käytä perunamuusia, saatat joutua laittamaan enemmän)

2 kananmunaa
1 purkki ruokakermaa
juustoraastetta
mausteita: suolaa, pippuria, basilikaa, ruohosipulisilppua tms.

Aloita pohjan tekemisellä. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot (myös leivinjauhe) keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää perunamuusi, vesi ja ripaus suolaa. Vaivaa tasaiseksi taikinapalleroksi, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään siksi aikaa kun teet täytteen.

Pilko sipuli ja valkosipuli ja saksi pekonit pieniksi. Paista sienet pannulla ilman öljyä, jotta sienistä haihtuu ylimääräinen kosteus. Lisää pannulle nokare voita (ei pakollista), pekonit, sipulit ja valkosipulit. Paista niin, että pekonit kypsyvät ja sipulit pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita kulhossa kaksi kananmunaa, ruokakerma ja mausteet. Vatkaa kevyesti munien rakenne rikki.

Ota taikina jääkaapista ja kaulitse tai painele pellin kokoiseksi leivinpaperin päälle. Taikinan reunoja täytyy hiukan taittaa ylöspäin niin, että täyte ei tule valumaan piiraasta ulos. Levitä pohjan päälle sieni-pekoniseos ja kaada sitten päälle kananmuna-kermaseos. Ripottele päälle vielä haluamasi määrä juustoraastetta. Tähän käy muuten mikä vaan juusto! Yksi hyvä vaihtoehto on edam ja parmesaani -sekoitus :) Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Nauti!


P.S. Mitä eroa on sanoilla piiras ja piirakka?!? En ole koskaan tajunnut tätä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti